De mondhygiënist

Goede mondhygiëne is de basis van goede tandheelkunde.

De werkzaamheden van de mondhygiënist richt zich in eerste instantie op de preventie van- en het behandelen van tandvleesaandoeningen en het voorkomen van cariës (gaatjes in tanden en kiezen). Behandelingen bestaan uit advies om uw persoonlijke mondverzorging te optimaliseren, het verwijderen van tandsteen en plaque op de tanden en eventueel het polijsten van ruwe oppervlaktes van vullingen.
Een verwijzing van uw tandarts is niet nodig!

Koffiehoek en inkijkje behandelkamer mondhygienistplus tandarts
Een reiniging dmv een airflow behandeling Voor en na de airflow behandeling

Wanneer en waarom naar de mondhygiënist?

U kunt altijd naar de mondhygiënist. Het werk van een mondhygiënist is preventief, voorkomen van tandvleesontsteking en gaatjes en curatief, bijvoorbeeld als u:

Ook kinderen zijn welkom

Buiten de reguliere behandelingen bij de mondhygiënist maken wij ook gebruik van de Airflow behandeling om snel, eenvoudig en pijnloos tandplak en aanslag door o.a. koffie, thee en roken te verwijderen.

De Airflow behandeling

Bij een Air-Flow® behandeling wordt water i.c.m. een poeder onder hoge druk op uw tanden gespoten. Als resultaat komt de natuurlijke witheid van uw tanden terug. De behandeling verwijdert tandverkleuringen en aanslag o.a. veroorzaakt door koffie, thee of roken. Het is een snelle, eenvoudige en pijnloze behandeling.
Het is een preventieve behandeling om tandvleesontstekingen te voorkomen. Bij gebruik van de Airflow® krijgt de patiënt een beschermbril op zodat er geen poeder in de ogen terecht kan komen.

Parodontitis

De aanwezigheid van tandplaque kan tandvleesontstekingen veroorzaken. De ontsteking kan zich uitbreiden naar het onderliggende weefsel en bot. Wanneer er sprake is van afbraak van kaakbot wordt er gesproken van parodontitis. Zonder behandeling zal het kaakbot, de houvast om uw tanden en kiezen heen, progressief afbreken. Een vergevorderd stadium van parodontitis kan leiden tot verlies van tanden en kiezen. De behandeling van parodontitis wordt uitgevoerd conform een vastgestelde richtlijn. Het behandelplan bestaat uit een aantal stappen:

  1. Intake en parodontaal onderzoek
  2. Initiële behandeling
  3. Tussentijdse beoordeling
  4. Herbeoordeling

Intake en parodontaal onderzoek

Wanneer parodontitis bij u wordt vastgesteld zal er allereerst een parodontaal onderzoek plaatsvinden. Er wordt een pocket- of parodontiumstatus gemaakt. Hierbij meet de mondhygiënist op 6 vlakken om de tand of kies hoeveel bot al verloren is gegaan (pockets) en noteert het diepste punt per vlak. Ook noteert ze hoe los uw tanden en/of kiezen staan, hoeveel uw tandvlees terug is getrokken en waar en hoeveel uw tandvlees bloed. Nadat de bevindingen zijn vastgelegd wordt een diagnose gesteld. Aan de hand van de diagnose en de ingeschatte prognose wordt een behandelplan opgesteld dat met u wordt besproken. Wij zullen het belang van mondhygiënische zelfzorg benadrukken in het kader van het slagen van de behandeling. Indien nodig kan aanvullend onderzoek plaatsvinden zoals röntgenfoto’s en zonodig bacteriologisch onderzoek.

Initiële behandeling

Wanneer vast is komen te staan dat een parodontale behandeling noodzakelijk is zullen initiële behandelingen met u worden ingepland. Het aantal zittingen is afhankelijk van de ernst en locatie van de parodontitis. Om de parodontitis te kunnen genezen moet de oorzaak van de ontsteking, de bacteriën in de tandplaque, verwijderd worden. Bij de behandelingen zal alle aanwezige supra-en subgingivale tandplak en tandsteen worden verwijderd zo nodig onder anesthesie. Ook krijgt u instructies met betrekking tot de mondhygiëne zodat u met dit persoonlijk advies thuis verder kan.

Tussentijdse beoordeling

Na 6 weken zien wij u graag terug. Tijdens deze afspraak bespreken we de voortgang van uw persoonlijke mondverzorging en kunt u vragen stellen. Indien nodig zult u worden voorzien van aanvullende instructie. Tijdens de beoordeling zal eventuele (rest-)tandsteen en tandplak worden verwijderd.

Herbeoordeling

Enkele maanden na de uitgevoerde initiële parodontale behandeling vindt een herbeoordeling van de parodontale situatie plaats op basis van een nieuwe meting (parodontiumstatus). Opnieuw zullen de pockets worden gemeten. Ook zullen gegevens over de mobiliteit van uw tanden en/of kiezen, recessies en bloedingen wordt vastgelegd indien van toepassing. De bevindingen wordt vastgelegd waarna het resultaat van de uitgebreide behandeling en het vervolgtraject met de patiënt zal worden besproken.

Tanderosie

Tanderosie vindt plaats wanneer het tandglazuur oplost door zuren uit dranken, voedingsmiddelen of het maagzuur. Het tandglazuur wordt steeds dunner en kan op den duur helemaal verdwijnen. Eenmaal verdwenen glazuur komt niet meer terug.
In het beginstadium zult u niet veel merken van tanderosie. In een later stadium zult u merken dat u last krijgt van gevoeligheid bij eten en drinken. Ook kan het uiterlijk van uw gebit veranderen. De tanden worden geler. Dit komt doordat het tandbeen zichtbaar wordt. Dit is donkerder van kleur.

De tanden en kiezen kunnen ook kleiner worden. Het voorkomen van tanderosie is van belang om de gevolgen te voorkomen. Tanderosie wordt veroorzaakt door zuren en het verloop is dan ook afhankelijk van hoe vaak en hoelang zure vloeistoffen in uw mond blijven. Drinken door een rietje zorgt ervoor dat het zuur minder lang in uw mond blijft. Ook kunt u beter geen zure voedingsmiddelen nuttigen voordat u gaat slapen. Poets uw tanden ook niet direct na het eten of drinken van zure voedingsmiddelen.

Wanneer u last heeft van een aangetast gebit door erosie zal de tandarts proberen om bijvoorbeeld met witte composiet vullingen het gebit weer zo goed mogelijk te herstellen. Bij ernstig aantasting kan een uitgebreidere behandeling noodzakelijk zijn. U kunt dit altijd bespreken met uw tandarts.

Tekening kies
Gevoelige tandhalzen door te stevig poetsen

Gevoelige tandhalzen

Pijn bij het eten of drinken van warme of koude producten? Of juist als u iets zuurs of zoets neemt? Waarschijnlijk zijn blootliggende tandhalzen het probleem. Als het tandvlees zich terugtrekt, komt de hals en de wortel van de tand of kies bloot te liggen. Op de hals en wortel van de tand of kies zit geen glazuur. Daardoor is de tand of kies erg gevoelig voor invloeden zoals warm, koud, zoet en zuur. Ook ontstaan er gemakkelijk gaatjes in het blootliggende deel.

Waardoor trekt het tandvlees zich terug?

Als u te krachtig, te langdurig, met te veel druk of met een harde tandenborstel poetst, kunt u letterlijk uw tandvlees wegpoetsen. Ook is afbraak van het kaakbot een oorzaak van terugtrekkend tandvlees. Ontstoken tandvlees ontstaat door een slechte mondhygiëne.

Mondzorg voor kinderen

Wist u dat mondzorg voor kinderen tot 18 jaar volledig wordt gedekt door de ziektekostenverzekering?

Binnen onze praktijk werken wij volgens een preventiemethode voor ieder individueel kind van 0 tot 18 jaar afgestemd op het gebit van het kind. De preventie-assistent helpt het kind (en de ouders) met adviezen om de tanden en kiezen gezond te houden. Regelmatig onderhoud, goed poetsen en een goed eet- en drinkpatroon zorgen ervoor dat de kans op gaatjes klein is. Het bezoeken van een preventie-assistent bezoeken helpt daarnaast ook goed bij tandartsangst: uw kind went eraan dat er 'iets in de mond gebeurt', zonder dat dat meteen heel ingrijpend hoeft te zijn. Wij beginnen altijd met een tandplakverklikker, een paarse kleurstof, die de tandplak op de tanden zichtbaar maakt. Zo kan uw kind de volgende keer gerichter poetsen.

De orthodontist

U kunt met uw kind naar de orthodontist wanneer de tanden van uw kind te ver naar voren of scheef staan. Ook gaat u naar de orthodontist als uw kind te weinig of te veel ruimte in het gebit heeft. Het kan ook zijn dat de tanden en kiezen niet goed op elkaar passen waardoor uw kind belemmeringen ervaart tijdens het eten. De orthodontist begeleidt de groei en ontwikkeling van kaak en tanden en meet een passende beugel aan zodat de tanden mooi in een rij komen te staan en goed op elkaar passen

Mondzorg voor kinderen
Tanden bleken bij Mondhygienistplus Diemen Tanden bleken bij Mondhygienistplus Diemen

Veilig thuis uw tanden bleken

U kunt bij ons terecht voor de thuisbehandelingen voor het bleken van uw gebit. Wij werken binnen onze praktijk met:

Philips Zoom! DayWhite

Philips Zoom! DayWhite is een thuisbehandeling met 6% waterstofperoxide voor overdag. De tandarts maakt bleeklepels (bleekbitjes) op maat voor de onder- en de bovenkaak zodat de bleekgel goed op uw tanden blijft zitten. De bleeklepels houdt u overdag 30 tot 90 minuten in uw mond. In twee weken tijd maakt dit uw tanden vier of meer tinten lichter.

Philips Zoom! NiteWhite

Philips Zoom! NiteWhite is een thuisbehandeling waarmee u kunt slapen. De behandeling werkt op basis van carbamideperioxide. De tandarts maakt de bleeklepels op maat. Als u de bleeklepels een week lang vier tot zes uur per nacht draagt, kan uw gebit tot 6 tinten lichter kleuren.
U betaalt nu tijdelijk € 249 voor deze thuisbehandeling. Zolang de voorraad strekt.

Opalescence GO

Opalescence GO is een bleekmethode op basis van 6% waterstofperoxide. De bleekgel zit in handige voorgevulde trays. Zo gooit u de bitjes eenvoudig weg na gebruik. De bitjes dient u 30 tot 60 minuten in te houden overdag.

De bitjes worden los verkocht voor € 9,95 per stuk en per verpakking van 10 stuks voor € 85.

Mondzorg en ziekte:

Invloed van medicatie op het gebit en behandelingen

Van een aantal medicijnen is bekend dat ze invloed kunnen hebben op het gebit en tandheelkundige behandelingen. Sommige medicijnen hebben namelijk ook bijwerkingen voor de mondgezondheid. Het is daarom belangrijk uw medicijngebruik te melden bij de tandarts/mondhygiëniste.
Antidepressiva en medicijnen tegen een hoge bloeddruk remmen bijvoorbeeld de aanmaak van speeksel in de mond, wat kan zorgen voor een droge mond en uiteindelijk kan lijden tot het ontstaan van gaatjes. Een ander voorbeeld is antibiotica wat voor verkleuring van de tanden en kiezen kan zorgen.
In principe kunt u uw medicijnen gewoon blijven slikken als u naar de praktijk gaat. De behandelaar kan u echter wel verzoeken om tijdelijk te stoppen met het slikken van de medicatie of de dosis te verminderen. Als u bijvoorbeeld antistollingsmedicijnen gebruikt kan de tandarts, voorafgaand aan een ingreep, vragen om daar tijdelijk mee te stoppen of de dosis te verminderen. Dit is overigens lang niet altijd noodzakelijk.

Diabetes en de mondgezondheid

Heeft u suikerziekte? Let dan extra op uw gebit en tandvlees. Mensen met diabetes hebben namelijk vaker problemen met hun tanden en tandvlees. Dat kan komen door een te hoge bloedsuiker in het lichaam. Het lichaam wil de suikers kwijt raken door veel te plassen, wat vervolgens zorgt voor droge mond. Speeksel beschermt op een natuurlijke manier het gebit. Is er minder speeksel, dan krijgen gaatjes en tandvleesontstekingen meer kans. Daarnaast is iemand met diabetes gevoeliger voor ontstekingen en infecties. Dus ook het tandvlees en kaakbot ontsteken sneller. Dat gebeurt vooral wanneer de bloedsuikerspiegel vaak te hoog is. Dus bij slecht ‘ingestelde’ diabetes, waarbij het niet lukt om de bloedsuikerspiegel goed te houden. Ook zorgen problemen in de mond ervoor dat de bloedsuiker minder stabiel blijft dan bij patiënten waarbij de mond wel gezond is. Een goede verzorging van het gebit is voor diabetespatiënten daarom nog belangrijker. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat wanneer de mondgezondheid goed is er veel problemen in de mond voorkomen kunnen worden.

Wanneer u diabetes heeft ervaart u een verhoogde kans op:

  • tandvleesontstekingen (gingivitis)
  • tandvleesontstekingen met verlies van kaakbot (parodontitis)
  • schimmelinfecties
  • droge mond
  • cariës (gaatjes)