Mondgezondheid

Mondgezondheid

Op deze pagina informeren wij u over de algemene mondgezondheid. U treft hier informatie over het gebit, preventie en aandoeningen in de mond. Mocht u meer informatie willen dan kunt u contact met ons opnemen.

 

Remove the row

Column: 1

Gebit

» Het melkgebit en blijvende gebit
» Verstandskiezen
» Tandvlees
» Tanderosie
» Gevoelige tandhalzen
» Droge mond
» Slechte adem

Column: 2

Preventie

» Ragers
» Tandenstokers
» Fluoride
» Mondspoelmiddel
» Tandpasta
» Tanden poetsen

Column: 3

Aandoeningen

» Tandvleesontsteking
» Parodontitis
» Diabetes en de mondgezondheid
» Hart- en vaatziekte: in relatie tot de mond
» Zwangerschap: in relatie tot de mond
» Wortelkanaalontsteking
» Cariës (gaatjes)
» Invloed van medicatie op het gebit en behandelingen
» Afwijkende mondgewoonten bij kinderen

Column: 4

 

 


Tandvleesontsteking

Gezond tandvlees (gingiva) is de basis van een gezond gebied. De tanden en kiezen worden vastgehouden door het omringend steunweefsel. Gezond tandvlees is roze, bloedt niet tijdens het poetsen of eten en ligt stevig om de tanden en kiezen heen.

Als u merkt dat u last krijgt van terugtrekkend tandvlees, krijgt u te maken met klachten die blootliggende wortels geven. U zult last krijgen van gevoeligheid waardoor het drinken van warme of koude dranken pijnlijk wordt en ook kunt u tijdens het poetsen klachten ervaren. Als een tandvleesontsteking onbehandeld blijft en de tandvleesontsteking verergerd kunt u te maken krijgen met de gevolgen van een aangetast kaakbot. De wortels van uw tanden worden uiteindelijk broos  en kunt u last krijgen van losse kiezen en tanden.

Een tandvleesontsteking kan dus vervelend zijn en met pijnklachten gepaard gaan. Ook kunt u cosmetische klachten ervaren door het blootliggen van de wortels door het terugtrekken van het tandvlees. Gelukkig zijn deze klachten eenvoudig te voorkomen door preventieve mondhygiëne.


Parodontitis

De aanwezigheid van tandplaque kan tandvleesonstekingen veroorzaken. De onsteking kan zich uitbreiden naar het onderliggende weefsel en bot. Wanneer er sprake is van afbraak van kaakbot wordt er gesproken van parodontitis. Het is van belang om deze aandoening te behandelen. Bacteriën in de mond maken kleine openingen tussen de tanden en kiezen en het tandvlees. In deze ‘pockets’ verzamelt zich tandplaque en tandsteen en verspreid de infectie zich dieper. Een vergevorderd stadium van parodontitis kan immers leiden tot verlies van tanden en kiezen.

Wanneer parodontitis bij u wordt vastgesteld zal er allereerst een parodontaal onderzoek plaatsvinden. Hierbij zullen de pockets  worden gemeten.

Om de parodontitis te kunnen genezen moet de oorzaak van de ontsteking, de bacteriën in de tandplaque, verwijderd worden. Dit gebeurt in de initiële fase waarbij de mondhygiëniste het tandplaque en tandsteen onder het tandvlees zal verwijderen door middel van uitgebreide gebitsreinigingen. Na 3 maanden zal de verbetering in de gezondheid van uw tandvlees worden beoordeeld en zal een vervolgtraject worden besproken.


Tanderosie

Tanderosie vindt plaats wanneer het tandglazuur opgelost door zuren uit dranken, voedingsmiddelen of het maagzuur. Het tandglazuur wordt steeds dunner en kan op den duur helemaal verdwijnen. Eenmaal verdwenen glazuur komt niet meer terug.

In het beginstadium zult u niet veel merken van tanderosie. In een later stadium zult u merken dat u last krijgt van  gevoeligheid bij eten en drinken veroorzaken. Ook kan het uiterlijk van uw gebit veranderen. De tanden worden geler. Dit komt doordat het tandbeen zichtbaar wordt. Dit is donkerder van kleur. De tanden en kiezen kunnen ook kleiner worden. Het voorkomen van tanderosie is van belang om de gevolgen te voorkomen.

Tanderosie wordt veroorzaakt door zuren en het verloop is dan ook afhankelijk van hoevaak en hoelang zure vloeistoffen in uw mond blijven. Drinken door een rietje zorgt ervoor dat het zuur minder lang in uw mond blijft. Ook kunt u beter geen zure drinken voordat u gaat slapen. Poets uw tanden ook niet direct na het eten of drinken van zure voedingsmiddelen.

Wanneer u last heeft van een aangetast gebit door erosie zal de tandarts proberen om bijvoorbeeld met witte composiete vullingen het gebit weer zo goed mogelijk te herstellen. Bij een ernstig aangetast kan een uitgebreidere behandeling noodzakelijk zijn. U kunt dit altijd bespreken met uw tandarts.


Gevoelige tandhalzen

Pijn bij het eten of drinken van warme of koude producten? Of juist als u iets zuurs of zoets neemt? Waarschijnlijk zijn blootliggende tandhalzen het probleem. Als het tandvlees zich terugtrekt, komt de hals en de wortel van de tand of kies bloot te liggen. Op de hals en wortel van de tand of kies zit geen glazuur. Daardoor is de tand of kies erg gevoelig voor invloeden zoals warm, koud, zoet en zuur. Ook ontstaan er gemakkelijk gaatjes in het blootliggende deel.

Waardoor trekt het tandvlees zich terug?
Als u te krachtig, te langdurig, met te veel druk of met een harde tandenborstel poetst, kunt u letterlijk uw tandvlees wegpoetsen. Ook is afbraak van het kaakbot een oorzaak van terugtrekkend tandvlees. Ontstoken tandvlees ontstaat door een slechte mondhygiëne.

Wat kan er tegen gedaan worden?
Een tandpasta voor gevoelige tanden kans uitkomst bieden en de tandhalsgevoeligheid verminderen. Alle tandpasta’s hebben een andere werking. Het is daarom aan te raden verschillende tandpasta’s tegen gevoelige tanden uit te proberen.
Daarnaast kan de tandarts of mondhygiëniste een lak aanbrengen met extra fluoride dat de tandhalsgevoeligheid verminderd. Deze behandeling werkt echter maar tijdelijk.


Diabetes en de mondgezondheid

Heeft u suikerziekte? Let dan extra op uw gebit en tandvlees. Mensen met diabetes hebben namelijk vaker problemen met hun tanden en tandvlees. Dat kan komen door een te hoge bloedsuiker in het lichaam. Het lichaam wil de suikers kwijt raken door veel te plassen, wat vervolgens zorgt voor droge mond. Speeksel beschermt op een natuurlijke manier het gebit. Is er minder speeksel, dan krijgen gaatjes en tandvleesontstekingen meer kans.

Daarnaast is iemand met diabetes gevoeliger voor ontstekingen en infecties. Dus ook het tandvlees en kaakbot ontsteken sneller. Dat gebeurt vooral wanneer de bloedsuikerspiegel vaak te hoog is. Dus bij slecht ‘ingestelde’ diabetes, waarbij het niet lukt om de bloedsuikerspiegel goed te houden.

Ook zorgen problemen in de mond ervoor dat de bloedsuiker minder stabiel blijft dan bij patiënten waarbij de mond wel gezond is. Een goede verzorging van het gebit is voor diabetespatiënten daarom nog belangrijker. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat wanneer de mondgezondheid goed is er veel problemen in de mond voorkomen kunnen worden.

Wanneer u diabetes heeft ervaart u een verhoogde kans op:

• tandvleesontstekingen (gingivitis)
• tandvleesontstekingen met verlies van kaakbot
(parodontitis)
• schimmelinfecties
• droge mond
• cariës (gaatjes)


Invloed van medicatie op het gebit en behandelingen

Van een aantal medicijnen is bekend dat ze invloed kunnen hebben op het gebit en behandelingen. Sommige medicijnen hebben namelijk ook bijwerkingen voor de mondgezondheid. Het is daarom belangrijk uw medicijngebruik te melden bij de tandarts/mondhygiëniste.
Antidepressiva en medicijnen tegen een hoge bloeddruk remmen bijvoorbeeld de aanmaak van speeksel in de mond, wat kan zorgen voor een droge mond en uiteindelijk kan lijden tot het ontstaan van gaatjes.  Een ander voorbeeld is antibiotica wat voor verkleuring van de tanden en kiezen kan zorgen.

In principe kunt u uw medicijnen gewoon blijven slikken als u naar de praktijk gaat. De behandelaar kan u echter wel verzoeken om tijdelijk te stoppen met het slikken van de medicatie of de dosis te verminderen. Als u bijvoorbeeld antistollingsmedicijnen gebruikt kan de tandarts, voorafgaand aan een ingreep, vragen om daar tijdelijk mee te stoppen of de dosis te verminderen. Dit is overigens lang niet altijd noodzakelijk.


Afwijkende mondgewoonten bij kinderen

De logopedist
Scheefstand van het gebit wordt vaak veroorzaakt door afwijkende mondgewoonten zoals:

  • ademen door de mond
  • openmondgedrag
  • duimen
  • langdurig gebruik van een speen
  • verkeerd slikgedrag

Deze afwijkende mondgewoonten kunnen negatieve gevolgen hebben voor de gebitsstand. Een gevolg van mondademen is dat de tong laag onder in de mond ligt. De tong wordt dan tussen de tanden geperst bij het slikken. De tong is de sterkste spier in het menselijk lichaam en duwt, tijdens dit afwijkend slikken, telkens tegen de tanden aan waardoor de tanden scheef gaan staan. De tong kan ook bij het spreken tussen de tanden komen. Hierbij is slissen is het gevolg. Een andere afwijkende mondgewoonte is het duimzuigen. Het zuigen op een duim, vinger of speen is normaal bij een baby en peuter, omdat zij nog een grote zuigbehoefte hebben of omdat het veiligheid biedt. Als dit daarna een gewoonte worden kunnen de tanden hierdoor scheef gaan groeien. Wanneer uw kind een afwijkende mondgewoonte kan de logopedist u adviseren of en wanneer behandeling nodig is en welke therapie het meest effectief is om de gewoonte af te leren.

De orthodontist
U kunt met uw kind naar de orthodontist wanneer de tanden van uw kind te ver naar voren of scheef staan. Ook gaat u naar de orthodontist als uw kind te weinig of te veel ruimte in het gebit heeft. Het kan ook zijn dat de tanden en kiezen niet goed op elkaar passen waardoor uw kind belemmeringen ervaart tijdens het eten. De orthodontist begeleidt de groei en ontwikkeling van kaak en tanden en meet een passende beugel aan zodat de tanden mooi in een rij komen te staan en goed op elkaar passen.